Antifriz Nedir? Antifriz Ne İşe Yarar? Antifriz Kullanılmazsa Ne Olur?

  • Ana Sayfa
  • Antifriz Nedir? Antifriz Ne İşe Yarar? Antifriz Kullanılmazsa Ne Olur?
Antifriz Nedir? Antifriz Ne İşe Yarar? Antifriz Kullanılmazsa Ne Olur?

Antifriz Nedir? Antifriz Ne İşe Yarar? Antifriz Kullanılmazsa Ne Olur?

Özellikle kış aylarında adını sıkça duyduÄŸumuz kelimelerden biri antifrizdir.

 

Öncelikle antifriz ne demek kısaca tanımlayalım. Otomobil ve ticari araçların motorunda bulunan su moleküllerinin donmasını ya da mevsim ÅŸartlarına baÄŸlı nedenlerden dolayı aşırı ısınmasını önleyen kimyasal karışıma antifriz denir. Antifriz aynı zamanda ısı transferi de yapabilen bir kimyasal karışımdır. Bilinen özelliÄŸi ile genelde donmayı önleyen karışım olarak kullanılır. Ancak yalnızca kış aylarında donmayı önlemek üzere kullanılmaz aynı ÅŸekilde yaz aylarında da kullanılması gerekir. Kış aylarında donmayı önlediÄŸi gibi yaz aylarında da aşırı ısınmayı ve kaynamayı önler. Bu bakımdan antifriz hem yaz aylarında hem kış aylarında kullanılabilir. Böylece antifriz yazın ne iÅŸe yarar sorusunun da yanıtını vermiÅŸ olduk.

 

Antifriz renkleri

Antifriz maddeler aslında temelde renksizdir ancak piyasada farklı renkleri de görülebilir. Kırmızı antifriz Antifriz renklerinin her biri, antifrizin özelliklerine dair ipuçlarını içerir. Piyasada bugün en yaygın kullanılan antifrizlerden biri mavi antifrizdir. Klasik üretim teknolojili inhibitörlerin eklenmesi ile üretimi yapılmıştır. Yukarıda sözünü ettiÄŸimiz kırmızı antifriz ise organik üretim inhibitörlerin eklenmesi ile üretilmiÅŸtir. Mavi antifriz ile kırmızı antifrizi kıyasladığımızda, kırmızı olanın maviye göre daha uzun ömürlü olduÄŸunu söylemek mümkündür. Kırmızı antifriz her ne kadar uzun ömürlü olsa da mavi antifrizden daha iyidir anlamına gelmez. Özellikle kırmızı antifrizin zararları olabilir. Bu zararlar, söz konusu ekipmanın yaşına baÄŸlı olarak ortaya çıkabilir. Otomobil ya da ticari aracın yaşı var ise kırmızı antifriz, araçta arızalara yol açabilir. Güçlü bir etken maddedir ve zarar verebilir. Antifriz renklerinden bir diÄŸeri ise yeÅŸil olandır. YeÅŸil renkli antifrizler inorganiktir ancak kireçlenme ve donma konusunda iyi bir iÅŸ çıkarır. İçeriÄŸi sayesinde kireçlenme ve donmayı minimize eder. Güçlü bir koruma özelliÄŸine sahiptir ancak çok uzun ömürlü olduÄŸu söylenemez. Kırmızı antifrize kıyasla oldukça kısa bir kullanım ömrüne sahiptir. Bir diÄŸer renk ise turuncu antifriz. Turuncu antifrizler organik yapıdadır bu nedenle uzun bir kullanım ömrüne sahiptir. Motoru koruması bakımından yeÅŸil antifrize oranla daha zayıf bir koruma özelliÄŸine sahiptir.

 

Araca uygun en iyi antifriz hangisidir?

Antifriz seçimi yapılırken karışım türlerini iyi analiz etmek gerekir. Antifriz su molekülleri ile birleÅŸir ve donma, hareket ve korozyona karşı koruma saÄŸlar. Antrifriz formülünü bilmek önemli bir ipucudur. Karışım türlerini bilirseniz aracınıza uygun ürünü seçmekte zorlanmazsınız. Araca uygun antifriz seçmenin yollarından biri aracın kullanım kılavuzunu incelemektir. Aracın motorunu oluÅŸturan parçalar ve motorun çalışma prensiplerini iyice incelemek gerekir. Bu yönlendirmeler ile doÄŸru ürünü seçebilir ve aracınızı koruyabilirsiniz. Bunu bir örnek ile açıklayalım. EÄŸer aracın motorunda alüminyum kullanılmışsa organik olan antifriz çeÅŸitlerini tercih edebilirsiniz. Antifriz fiyatlarının da kullanılacak olan antifriz özelliÄŸine ve çeÅŸidine baÄŸlı olarak deÄŸiÅŸeceÄŸinin de bilgisini verelim. Antifriz deÄŸiÅŸim fiyatları hakkında Zengel Oto Servis'ten teklif alabilirsiniz.

 

Antifrizin faydaları nelerdir?

Antifriz kullanmanın pek çok faydası vardır. Donma ve hararet araçlarda sık görülen arızalardandır. Antifriz kullanımı ile bu donma ve harareti önlemiÅŸ olursunuz. Sadece kış aylarında deÄŸil yılın tüm zamanlarında kullanıma uygundur. Yukarıda da sözünü ettiÄŸimiz gibi donmanın yanı sıra kaynamanın da önlenmesi için gereken bir kimyasaldır. Hem motorun aşırı ısınmasını ya da donmasını önler hem de korozyonu engelleyerek aracın ömrünü uzatır. Antifriz özelliÄŸi bulunan pompa sistemleri ile de aracınızı koruma altına alabilir ve böylece donma, hararet ya da korozyon gibi sorunların önüne geçebilirsiniz.

Detaylar ve Daha Fazla Bilgi Edinmek İçin Bizimle İletiÅŸime Geçebilirsiniz.